Wtorek, 25 lipca 2017

Fot.: Grzegorz Olkowski

Plebiscyt Kulinarny Toruń. Wiemy, gdzie można dobrze zjeść

Tagi: Kulinarny Toruń plebiscyt jedzenie wygrana laureaci Nowości

wtorek, 25 października 2016, aktualizowano: czwartek, 27 października 2016

Karczma „Siwy Dym” w Łysomicach zwyciężyła w konkursie „Nowości” drugi raz z rzędu. Lokal ma wierną klientelę i dzielnie stawia czoła zmieniającej się rzeczywistości.
- Nastawiamy się na organizację imprez - mówi Patryk Pedrycz, właściciel lokalu.


Kulinarny Toruń



Karczma stoi tuż przy drodze krajowej nr 91, dlatego przez wiele lat karmiła głównie podróżujących z południe na północ Polski i odwrotnie. Sporą część klienteli stanowili też pracownicy strefy ekonomicznej w Łysomicach.

Zobacz wszystkie zdjęcia w galerii (10) »



Po otwarciu autostrady, a także odejściu Japończyków ze strefy, właściciele lokalu musieli zareagować na nowe realia. I mają się czym pochwalić. Rezerwacje są już składane na 2018 rok!

- Najważniejszy jest zgrany zespół - mówi Małgorzata Deleszek, menedżer lokalu. - Razem można osiągnąć bardzo wiele.

Sukces tkwi w rodzinie



Drugie miejsce w naszym konkursie zajął „Konmark Club”. Lokal istnieje w Toruniu od 1991 roku. Jak podkreśla jego właściciel Julian Konopka, to najstarszy pub w Toruniu.

Można w nim wypić piwo lub drinka, obejrzeć mecz, zjeść pizzę, a latem zrobić grilla w ogrodzie. Do dyspozycji gości są stoliki w ogródku. W „Konmarku” od lat panuje domowa atmosfera i trudno się temu dziwić.

- Konmark to rodzinny biznes. Prowadzę lokal razem z żoną Joanną i córką Moniką. Drugie miejsce w konkursie organizowanym przez najpopularniejszy dziennik toruński to nasz wspólny sukces - opowiada Julian Konopka, który 25 lat temu otworzył lokal razem z bratem.

Zwycięzcą naszego plebiscytu kilka lat temu była pizzeria „Venus” istniejąca w Toruniu od dziewięciu lat. Lokal przy ulicy Broniewskiego nadal cieszy się dużą popularnością. W tym roku zajął trzecie miejsce w naszym konkursie.

- W poprzednich latach zdobyliśmy już pierwsze i drugie miejsca, więc do kolekcji z dyplomami brakowało nam tylko trzeciego miejsca - żartowała Agnieszka Piasecka, właścicielka lokalu.

Cztery rozmiary pizzy



Agnieszka Piasecka podkreśla, że sukces w konkursie zawdzięcza pracownikom, którzy codziennie robią pizzę.

Najlepsza i najczęściej wybierana jest „capricciosa”. To pizza z szynką, sosem, pieczarkami i serem dostępna w czterech rozmiarach od najmniejszej do największej - dla singla i całej rodziny. Wszystko zależy od oczekiwań klienta i tego, jak bardzo jest... głodny.

Głosowanie zakończone Wyniki głosowania poniżej
Wyniki głosowania w plebiscycie:
Kulinarny Toruń